8 Haziran 2013 Cumartesi

Aklından Bir Sayı Tut - John Verdon



"Hayatımızdaki en büyük acı kabul etmediğimiz hatalarımızdan gelendir - bizim asıl kimliğimize uyuşmayan hatalardır. Bize öyle zıtlardır ki, onlara bakmaya katlanamayız. Bir vücutta iki insan oluruz, birbirine katlanamayan iki insan. Yalancı ve yalancılardan nefret eden. Bu savaşın verdiği acıya benzer başka acı yoktur. Bu acı bilinç seviyemizin üzerine çıkar. Ondan kaçarız ama bizimle koşar. Nereye kaçarsak kaçalım savaşı beraberimizde götürürüz."

"Herkes haklı olduğu düşünülsün ister, ruhsal bozukluğu olanlar bile - belki de özellikle ruhsal bozukluğu olanlar." 

"En büyük çatışma kendimizi görme şeklimiz ve başkalarını görme şeklimiz arasındadır. Örneğin, biz tartışıyor olsak ve sen bana bağırsan, bunun sebebini senin öfkeni kontrol edemediğin olduğunu düşünürüm. Fakat ben sana bağırsam, bunun nedeninin kendi öfke kontrolsüzlüğüm olarak değil, senin kışkırtman olarak görürüm."

     Konusu kısaca şöyle: Oedipus kompleksli  bir katil, küçükken yaşamış olduğu nevrozlardan dolayı, bir liste hazırlayarak sırayla annesine zararı olabilecek kişileri öldürmeye başlar. Ancak cinayetler oldukça ilginç senaryolar içerir. İlk cinayet ünlü bir trilyonere yazdığı mektupla başlar. Aklından bir sayı tut ! Zengin adam aklından tuttuğu sayının zarftan çıkan 2.mektupta  yazılı olduğunu görünce çok şaşırır. Devamında şiirle dolu tehdit mektupları almaya başlar. Eski bir dedektif arkadaşından yardım ister.Ancak ölüm kaçınılmaz olmuştur. Trilyoner ölünce işler karışır ve emekli dedektif de kendini olayların içinde bulur.
     Cinayetlerin zamanlama olarak tersten kurgulanmış gibi gösterilmesi ve oedipus kompleksi konusu çok ilgimi çekmişti okuduğum dönemde. Suçlu baba – anne- oğul ilişkisi, hüküm giymiş ya da aşırı saldırgan ebeveynlere ait çocukların yetişkinlik dönemlerinde neler yapabilecekleri gerçeği, tüyler ürpertici bir dille okuyucuya aktarılıyor...
Polisiye roman seven herkese önereceğim kitap Aklından Bir Sayı Tut... John Verdon' un ilk kitabı olmasına rağmen bu işte ne kadar usta olduğunu gösterdi tüm dünyaya. Yakın zamanda bu serinin diğer kitaplarını da paylaşacağımı umuyorum..  İyi günler!

"Kafasında harcadığı zaman dünyada harcadığı zamandan daha fazlaydı."




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder