19 Mart 2015 Perşembe

Sarnıç - Sait Faik Abasıyanık



"Önümüzde hayat... Her gün başka uykuya yatıp bir başka rüya göreceğiz. Halbuki zaman, ağır ağır bizimle beraber akan nehir, bir göle varıyordu. Bu gölde artık biz akmıyor, dalgalanıyorduk. Yahut bana öyle geliyordu." 

  Diğer bütün kitaplarında da yaptığı gibi Sarnıç' ta da yapmış Abasıyanık bütün yapacağını. Sarnıç, içindeki öykü sayısınca dünyayı barındırıyor. Her bir öyküde farklı bir bakış açısından bakıyoruz etrafa, farklı yerler geziyoruz ve farklı duygular hissediyoruz.

Sait Faik' in çoğunluğu Varlık' ta yayınlanmış öykülerinin derlendiği bir kitap Sarnıç. Bunun yanında yazarın yalnızca bu kitap için yazdığı öykülerde bulunuyor. Güzel kurgular Sait Faik' in kelimeleriyle birleşince geriye bir bardak kahve alıp keyfini çıkartmak kalıyor tabii!

"Kış, saadetlerimizi tamamlamak için geliyor. Bahar, aşkımızı tazelemek için. Yaz, damarlarımızdaki çalışma arzusuna biraz tembellik, güneş ve kudret doldurmak için."

"Tabiat çırılçıplak, hatta zelzelesi, fırtınasıyla bile güzel, özlenir bir şey. Bizi kucaklamak, bizi avutmak, bizi çalıştırmak, bize öğretmek in neler yapmaz. O artık bir sır değildir. Bize bir saadeti bağıran, bizi yaşamaya çağıran bir bütündür. Tavuklar bizim için yumurtluyor, bu vapuru bizim kafamız yaptı. Bu tayyarede uçan biziz. Ellerimiz ellerimizin içinde gülen, bağıran, seven, en çok seven, insanlarla dolu lokantadayız. Şimdiden sonra kahveler, buğdaylar yanmayacak. Çocuklar kalorifer olmayacak, sinemalar dolup dolup boşalacak. Zaman o zamandır."




3 yorum :

  1. Alıntılar beni oku dedirttiriyor. Kitap alışverişimde indirimde olursa sepetimde dursun bakalım.
    Birde konu ile alakasız ama izleyicisi sekmesi koyarsan seni takip etmek daha kolay olu herkes için. sevgiler

    YanıtlaSil
  2. bir kitapsever olarak blogunuzu çok sevdim,emeğinize sağlık.en kısa zamanda ben de beklerim.sevgiler.. catikatindannotlarr.blogspot.com

    YanıtlaSil